Nieuwe stadsdichter van Hengelo: Robert Roth

 

Robert Roth, de Hengelose predikant (1965) is verkozen tot de nieuwe stadsdichter van Hengelo.  

‘Het zijn vaak de kleine dingen die me opvallen. Ik kan er niet zoveel aan doen, maar als ik iets zie dat me treft, ligt er maar zo een vers op tafel’, aldus Robert Roth.

Er waren twee genomineerden, die allebei ten overstaan van een goedgevulde bieb mochten laten horen waartoe ze in staat zijn. Nathalie van Barneveld, kunstenaar en docent burgerschap aan het ROC van Twente, schrijft gedichten die door de jury getypeerd kunnen worden als ‘heel poëtisch en verstild’. Die van Robert Roth zijn volgens de jury ‘heel toegankelijk, divers en down to earth’. De jury wees Roth unaniem aan als winnaar.

Robert Roth las net als de andere genomineerde een drietal gedichten voor. Voor hem waren dat de gedichten De bakker, Zonder titel en Treinuitval. Hieronder het eerste gedicht uit zijn presentatie:

De bakker

Hij stopt ermee en dooft het vuur.

De bakker heeft z’n zaak gesloten,

de huur was veel te hoog, te duur.

Geen brood meer op de plank, aldus besloten.

Geen vijf tompouces in een doos,

geen brood wordt nog door hem gebakken,

geen spelt, geen waldkorn, hengeloos.

Zo’n versgebakken korst, je hoort ‘m knappen.

Het winkelcentrum kreeg pas nog een beurt,

het nieuwe is dat oud maar zo verdwijnt,

het ambacht en die geur, het schrijnt,

en ook gezichten, zo vertrouwd bekend,

ze zagen ons en brood werd ingepakt.

Ik ruik het brood nog dat hij niet meer bakt.

 

De jury bestond uit schrijver/journalist Gijs Eijsink, dichter/schrijfdocent Miriam Jansen en dichter Monique Wilmink-Leegwater. Cultuurwethouder Marie-José Luttikholt was namens het gemeentebestuur van Hengelo aanwezig om de winnaar bekend te maken en hem de Stadsdichtersspeld op te spelden.

We zijn verheugd met onze nieuwe stadsdichter, we zullen hem waar mogelijk ondersteuning bieden en op de website Hengelo Leest zijn gedichten publiceren. Een stadsdichter dient actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hengelo op toegankelijke wijze te kunnen voorzien van een dichterlijke kanttekening. Deze mooie taak is de komende twee jaar weggelegd voor Robert Roth.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.