TECHNISCHE REALITEIT. Wat was de voorspellende waarde van 19e-eeuwse sciencefiction? Wat klopt er en wat klopt er niet? Zes wetenschapsjournalisten gaan op onderzoek uit. Deze week: Ionica Smeets.
Oneindigheid en tijdreizen waren niet alleen een fascinatie voor de 19de eeuwse mens, maar houdt ons nog steeds bezig in onze fantasie en in de exacte wetenschappen. Ionica Smeets behandelt deze begrippen aan de hand van The Time Machine (HG Wells, 1895) en mogelijk ook Looking Backward 2000-1887 (Edward Bellamy, 1888).
Ionica Smeets is wiskundige en wetenschapsjournalist. Voor de Volkskrant maakt ze drie keer per maand de column wiskundemeisjes over wiskundige vragen in het dagelijks leven. Verder schrijft ze voor allerlei andere bladen, geeft ze zeer veel lezingen en doet ze af en toe iets voor televisie. Haar grootste hobby is haar leesclub, waar gewoon literatuur wordt gelezen en het zelden over wiskunde gaat.
HET (ON)GELIJK VAN SCIENCE FICTION
Over wereldbeeld, technische realiteit en wetenschappelijke voorspelling in beroemde 19de eeuwse sciencefictionboeken
Bibliotheek Hengelo en Techniekmuseum HEIM vragen zes wetenschappers en wetenschapsjournalisten om een boek uit de 19de eeuwse SF-traditie ter hand te nemen, te lezen en te bespreken en hun bevindingen te relateren aan de ontwikkelingen die sindsdien op hun vakgebied of werkterrein hebben plaatsgevonden. Wat was de voorspellende waarde van deze literatuur? Wat klopt er en wat klopt er niet? En wat heeft de wetenschap aan dergelijke literatuur gehad? Of hadden ze een functie om de toenmalige maatschappij klaar te stomen voor de toekomst of juist te waarschuwen? Klopt het allemaal? De sprekers maken bij hun lezing gebruik van prachtig beeld- en geluidsmateriaal ter illustratie van hun bevindingen. Meer info> klik hier.
woensdag 27 november | |
---|---|
Locatie: | Bibliotheek Hengelo € 7,50 incl. pauzedrankje. Passepartout € 40,00 voor 6 lezingen 20.15 – 22.00 uur |