John Heymans is de nieuwe stadsdichter van Hengelo. Tijdens een spannende avond in de Bibliotheek werd hij donderdag 7 juni verkozen boven Marijke Agterbosch, de andere genomineerde.
In dichtvorm zal hij twee jaar lang bekende gebeurtenissen in Hengelo becommentariëren. John Heymans is hiermee de derde stadsdichter van deze stad.
Hij is de opvolger van Reinier de Rooie en Fred van de Ven. Aan de benoeming van de nieuwe stadsdichter ging in de afgelopen maanden een verkiezing vooraf. De jury bestaande uit Simone Roerink (theatercoach), Femke Nales (journalist), Raoul Boer (directeur Rabotheater), Erik Hoekstra (Boekhandel Broekhuis) en Reinier de Rooie (stadsdichter van Hengelo 2010-2012) koos twee potentiële kandidaten. Op deze avond is ook afscheid genomen van Reinier de Rooie.
Hengelo in woord en beeld – het winnende Hengelo gedicht
VOORGESCHIEDENIS
In zijn dagelijkse stukjes voor de Volkskrant
reed Martin Bril om deze stad steeds heen,
afstandelijk middelpunt van zout en metaal
ooit, in een grote bocht, snel naar naburige
grond, en ook de Reisgids van Querido gaat
aan dit oord goeddeels voorbij,- drie alinea’s
slechts, over een eerste burger van eeuwen her,
vergeten verzen en de man van de Twentse Post.
Wordt het niet de hoogste tijd voor een nieuwe
vent die bij dit alles, al dichtend, stil blijft staan?
John Heymans
Stadsdichter Hengelo
2012 – 2014
Wie is John Heymans?
Al meer dan een half leven lang schrijft John Heymans gedichten, een bezigheid waarmee hij in zijn studententijd, in de jaren zeventig, aan de Universiteit Twente is begonnen. Er hebben gedichten van hem in De Revisor en in Bzzlletin,Gerrit Komrij selecteerde een van de gedichten uit zijn bundel Vlagvertoon voor zijn roemruchte bloemlezing. In de Twentsche Courant startte John Heymans een grote serie met literaire portretten van aanvankelijk Twentse en later ook Overijsselse schrijvers en dichters waarbij de verwerking en verwoording van hun geboortegrond het uitgangspunt vormde.Gesprekken met Bert Schierbeek, Rutger Kopland, Willem Wilmink, H.H. ter Balkt en vele, vele anderen, gebundeld in vier boeken, met titels als Terug naar De Brug (1995) en Sprong over de IJssel(1995). Daarin laat hij ook een paar schrijvers aan het woord die hun voetstappen in Hengelo hebben achtergelaten: Kees Verheul, de bedenker van de prachtige metafoor ‘een vierkant in de toendra’, Guus Middag en Jaap Scholten. Later heeft John ook nog een paar eminente, uit dezelfde stad afkomstige essayisten geïnterviewd voor een boek over de geschiedenis van de Hengelose Kunstzaal: de filosoof Hans Achterhuis en de arabist Marcel Kurpershoek.
John’s drijfveer.
John wilde graag om diverse redenen graag de nieuwe stadsdichter van Hengelo worden.Ten eerste, omdat hij met veel plezier gedichten schrijft en dat ook met evenveel genoegen wil uitdragen. Ten tweede, omdat het hem een eervolle taak lijkt om als een literaire ambassadeur van de stad Hengelo en van het culturele leven alhier in het bijzonder te mogen fungeren. En ten derde, omdat hij het culturele – met inbegrip van het literaire – klimaat in deze stad zou willen bevorderen.