VREEMDE WEZENS EN GEDROCHTEN – Wat was de voorspellende waarde van 19e-eeuwse sciencefiction? Wat klopt er en wat klopt er niet? Zes wetenschapsjournalisten gaan op onderzoek uit. Deze keer: Ronald Veldhuizen.
Sciencefictionliteratuur staat bol van vreemde wezens en gedrochten die op de meest vreemde plaatsen op aarde leven. Dat zegt iets over angsten en nieuwsgierigheid van de 19de eeuwse mens, maar ook over hoe men tegen de fysieke wereld aankeek. Veldhuizen (foto) spreekt hierover aan de hand van twee boeken van Jules Verne: Journey to the Centre of the Earth (1864 ) en Twenty Thousand Leagues Under the Sea (1869).
Ronald Veldhuizen (1983) is wetenschapsjournalist en schrijft voor onder meer de Volkskrant en KIJK. Hij kan zich niet anders herinneren dan een fascinatie voor zeedieren te hebben. Aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij mariene biologie gestudeerd.
HET (ON)GELIJK VAN SCIENCE FICTION
Over wereldbeeld, technische realiteit en wetenschappelijke voorspelling in beroemde 19de eeuwse sciencefictionboeken
Bibliotheek Hengelo en Techniekmuseum HEIM vragen zes wetenschappers en wetenschapsjournalisten om een boek uit de 19de eeuwse SF-traditie ter hand te nemen, te lezen en te bespreken en hun bevindingen te relateren aan de ontwikkelingen die sindsdien op hun vakgebied of werkterrein hebben plaatsgevonden. Wat was de voorspellende waarde van deze literatuur? Wat klopt er en wat klopt er niet? En wat heeft de wetenschap aan dergelijke literatuur gehad? Of hadden ze een functie om de toenmalige maatschappij klaar te stomen voor de toekomst of juist te waarschuwen? Klopt het allemaal? De sprekers maken bij hun lezing gebruik van prachtig beeld- en geluidsmateriaal ter illustratie van hun bevindingen.
Meer info/reserveren? klik hier
=====
woensdag 26 februari
Locatie: Bibliotheek Hengelo
€ 7,50 incl. pauzedrankje. Passepartout € 40,00 voor 6 lezingen
20.15 – 22.00 uur