OVER HET LEVEN VAN EEN DIPLOMAAT – Op initiatief van oud-stadsdichter John Heymans en in samenwerking met de Stichting HengeloLeest zal de bekende oud-ambassadeur Coen Stork op zondagmiddag 9 november de tweede Storklezing houden. De titel van zijn lezing luidt: ‘Buitenbeentjes in een dynastie’. Deze vindt plaats in de Storkzaal van Tuindorphotel ’t Lansink. Eerder verzorgde de filosoof Hans Achterhuis een Storklezing.
Geen mooiere plek om deze lezing te laten plaatsvinden dan in de Storkzaal van hotel ’t Lansink – het hart van het door C.T. Stork in het leven geroepen tuindorp. En ditmaal dan ook nog verzorgd door een nazaat van C.T. Stork. De Storklezing is een jaarlijkse voordracht waarin een min of meer bekende oud-Hengeloër die zijn sporen in het culturele leven ruimschoots heeft verdiend, terugkeert naar zijn geboortestad en ingaat op recente ontwikkelingen in zijn vakgebied. In het geval van Coen Stork wordt daar iets van afgeweken, maar zijn naam geeft al aan waarom.
Coen Stork (1928), afkomstig uit ‘de sprookjesachtige wereld van de grootindustriëlen van de Stork-fabrieken’, leidde het leven van een diplomaat in een paar brandhaarden van de wereld, maar met zijn beroepsethiek én zijn onorthodoxe levenswandel was hij een buitenbeentje in politiek en diplomatie. Onder de titel De rode ambassadeur (2012) tekende Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis de memoires van Coen Stork op. Ook daaruit blijkt dat de oud-ambassadeur een begnadigd verteller is.
Coen Stork begon zijn diplomatieke carrière in 1960 als medewerker bij de handelsraad van de Nederlandse ambassade in Bagdad, Irak. Daarna was hij als waarnemer bij het Rivoniaproces in 1964 tegen Nelson Mandela, hij volgde de vuile oorlog in Argentinië, botste hard met zijn reactionaire baas, de Nederlandse ambassadeur in Madrid toen Franco daar nog de scepter zwaaide, en hij maakte de val van Ceausescu in Roemenië mee. Het dossier dat de Roemeense veiligheidsdienst over hem aanlegde is dikker dan het telefoonboek van New York en zijn ambassade in Boekarest was een vrijhaven voor Roemeense dissidenten. Sedert zijn pensionering woont hij in Amsterdam.
Na de presentatie van Coen Stork zal oud-journalist en schrijver Kees Schaepman (foto links) hierop reageren in een kort betoog. Kees Schaepman was onder meer verslaggever/redacteur bij Vrij Nederland en hoofdredacteur van de VPRO Radio. Daarnaast werd hij In 1998 hoofdredacteur van het Engelstalige maandblad Transitions, over ontwikkelingen in de voormalige communistische wereld. Sedert 2010 woont hij in een boerderij vlak over de Duitse grens en publiceert hij historische verkenningen met een sterk persoonlijke inslag, zoals: Mag ik mijn fiets terug?; mijmeringen van een grensganger (2013) en Afgedwaald (2014).
Oud-stadsdichter John Heymans zal de middag presenteren.
Datum: 9 november 2013
De middag start om 15.00u (inloop vanaf 14.30 u)) en eindigt rond 17.30u.
Locatie: Storkzaal in Hotel ’t Lansink, C.T. Storkstraat 28, 7553 AR Hengelo
Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Broekhuis voor €10 (incl. koffie/thee en een consumptie). Kaarten aan de zaal: € 12,50. Wees er snel bij want vol is vol!